Έχουν γραφτεί πολλά για την οικονομική κρίση και τις αρνητικές συνέπειες που επιφέρει στις διατροφικές συνήθειες. Ωστόσο, μπορούμε να τρώμε υγιεινά και οικονομικά αν:\r\n\r\n1) Οργανώνουμε λίστα με τα τρόφιμα που χρειαζόμαστε από το σούπερ μάρκετ και αγοράζουμε την ποσότητα που θα καταναλώσουμε. Επίσης, καλό είναι να πηγαίνουμε μόνο μία φορά εβδομαδιαία σούπερ μάρκετ, διότι οι τακτικές επισκέψεις οδηγούν στην αγορά τροφίμων που δεν χρειαζόμαστε. Επιπλέον, συγκρίνουμε τις τιμές, χωρίς όμως να επιλέγουμε ένα φθηνότερο τρόφιμο, λόγω χαμηλότερης θρεπτικής αξίας.\r\n\r\n2) Αξιοποιούμε το πλεόνασμα του φαγητού.\r\nΚαταναλώνουμε μέρα παρά μέρα το ίδιο φαγητό (Μαγειρεμένα τρόφιμα πρέπει να καταναλωθούν μέσα σε 3 ημέρες από την ημερομηνία παρασκευής τους).\r\nΤα φρούτα που έχουν ωριμάσει πολύ τα φτιάχνουμε κομπόστα ή μαρμελάδα ή ζελέ με φρέσκα\r\nΤο γάλα λίγο πριν την ημερομηνία λήξης του το φτιάχνουμε ρυζόγαλο ή κρέμα.\r\n\r\n3) Μειώνουμε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος:.Το κοτόπουλο και η γαλοπούλα πωλούνται 3,5-4,5 ευρώ το κιλό (δηλαδή 50-70% πιο φθηνά από το κόκκινο κρέας)\r\n\r\n4) Προσοχή στην επιλογή των ψαριών: Άλλη μια κατηγορία τροφών που προβληματίζει το πορτοφόλι της μέσης ελληνικής οικογένειας είναι τα ψάρια. Πράγματι υπάρχουν κατηγορίες ψαριών όπως ο σολομός, ο ξιφίας ή η πελαγίσια τσιπούρα των οποίων το κόστος ξεπερνά τα 20 ευρώ το κιλό. Ωστόσο υπάρχουν και οικονομικότερα ψάρια, όπως για παράδειγμα οι σαρδέλες (που είναι και πλούσιες σε ω-3) ή ο γάβρος τα οποία προσεγγίζουν τα 3-7 ευρώ το κιλό και μπορούν να καταναλωθούν 1-2 φορές την εβδομάδα. Για όσους δεν επιλέγουν το μαγείρεμα ψαριών, η επιλογή του τόνου/σκουμπρί κονσέρβας ή σολομού καπνιστού αποτελούν μία οικονομικότερη εναλλακτική. Τέλος, μην ξεχνάμε και την εναλλακτική των κατεψυγμένων ψαριών (μπακαλιάρος, πέρκα, κοκκινόψαρο, γλώσσα) ως μία φθηνότερη αλλά εξίσου υγιεινή πρόταση, εναλλακτική του φρέσκου ψαριού.\r\n\r\n5) Καταναλώνετε συστηματικά όσπρια, καστανό ρύζι, δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως:τα συγκεκριμένα τρόφιμα είναι πολύ οικονομικά, διατηρούνται χωρίς να αλλοιωθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.