Αν και σήμερα οι περισσότεροι λανθασμένα πιστεύουν ότι τα μανιτάρια δεν έχουν μεγάλη διατροφική αξία για τον οργανισμό, στην αρχαιότητα τα θεωρούσαν “μαγική” τροφή, χάρη στα πολλά οφέλη που έχουν για την υγεία.
Τα μανιτάρια είναι εξαιρετική πηγή μετάλλων, καλίου, φωσφόρου και σεληνίου που είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό. Επίσης, περιέχουν μεγάλη ποσότητα μαγνησίου και ψευδαργύρου που ελέγχει την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και την απελευθέρωση ορμονών, καθώς και σιδήρου και ασβεστίου. Tα περισσότερα μανιτάρια, αλλά κυρίως η ποικιλία crimini περιέχει σύμπλεγμα βιταμινών Β, βιταμίνες απαραίτητες για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού, των αιμοσφαιρίων και της σύνθεσης του DNA. Ενδείκνυνται για δίαιτες αφού έχουν ελάχιστες θερμίδες και λιπαρά.
Σύμφωνα με τον Dr. Joel Fuhrman, συγγραφέα του βιβλίου “Eat for Health”, τα μανιτάρια βρίσκονται πολύ ψηλά στη λίστα με τα πιο θρεπτικά τρόφιμα, όσον αφορά τα συστατικά που περιέχουν σε σχέση με την ποσότητά τους, πολύ υψηλότερα από φρούτα όπως τα βατόμουρα, από λαχανικά, κρέατα, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Γι’ αυτό, σύμφωνα με τον Fuhrman, μπορείς να φας απεριόριστη ποσότητα μανιταριών, κυρίως ψητών, ακόμα και αν βρίσκεσαι σε αυστηρή διατροφή.
Πέρα απ’ όλα αυτά όμως, τα μανιτάρια είναι και το καλύτερο φυσικό φάρμακο κατά του κρυολογήματος. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μία πρόσφατη έρευνα του University of South Carolina, η οποία απέδειξε ότι η συστηματική κατανάλωση μανιταριών ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μας προστατεύει από το κρυολόγημα και τις εποχικές ιώσεις.