Η Μαστίχα Χίου ήταν γνωστή από την Αρχαιότητα, τόσο για το μοναδικό της άρωμα, όσο και για τις θεραπευτικές ιδιότητές της. Υπάρχουν πολλές αναφορές μέχρι σήμερα για τις θεραπευτικές ιδιότητες όχι μόνο της μαστίχας, αλλά και του μαστιχέλαιου.\r\nΣτην κλασσική Ελλάδα τα νεαρά κορίτσια μασούσαν μαστίχα για να αποκτήσουν ευχάριστη και δροσερή αναπνοή. Από το 1835 η μαστίχα χρησιμοποιείται στην Ελληνική Φαρμακοποιία σε αλοιφές, ως υλικό για έμπλαστρα κλπ. Άλλες χρήσεις της παγκοσμίως περιλαμβάνουν χρήση της μαστίχας ως μέσο παρασκευής φαρμάκων, ως αναλγητικό, ως απολυμαντικό, τονωτικό, αλλά και για την αντιμετώπιση στομαχικών διαταραχών. Συνέβαλε στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και φημιζόταν για τις ιδιαίτερα καταπραϋντικές ιδιότητές της στις κοιλιακές διαταραχές και εμετούς.\r\n\r\nΗ σύγχρονη έρευνα έχει δείξει ότι η μαστίχα και το μαστιχέλαιο έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες (κυρίως έναντι της τερηδόνας- ουλίτιδας- περιοδοντίτιδας, παθογόνων μικροβίων της στοματικής κοιλότητας και του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, που εμφανίζεται στο πεπτικό έλκος). Η αντιφλεγμονώδης δράση της οφείλεται στο ελεανολικό και ολεανολικό οξύ που περιέχει και δρα επουλωτικά σε φλεγμονές όπως στοματίτιδες, οισοφαγίτιδες, γαστρίτιδες, έλκος, κολίτιδες και αιμορροΐδες. Επίσης συμβάλλει στην καταπολέμηση της δυσπεψίας και του τυμπανισμού. Η μάσηση μαστίχας βοηθάει στη μείωση ή και στη διόρθωση ορθοδοντικών προβλήματων, στην κακοσμία του στόματος και στην καταπολέμηση του σχηματισμού πλάκας.\r\n\r\nΣημαντική είναι η περιεκτικότητα της μαστίχας σε πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες της μαστίχας μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα, προστατεύουν τα επιθηλιακά κύτταρα του αναπνευστικού συστήματος και έχουν αντικαρκινική δράση.\r\nΣτην ιατρική χρησιμοποιείται ακόμη στην παρασκευή αλοιφών για εγκαύματα, δερματικές παθήσεις, κρυοπαγήματα και ιδιαίτερα στη χειρουργική για την παρασκευή ραμμάτων.\r\n\r\nΗ Μαστίχα τέλος έχει πολλές χρήσεις στη μαγειρική (ως μπαχαρικό) και ζαχαροπλαστική (ως προσθετικό στην παρασκευή μεγάλου αριθμού γλυκών, ζαχαρωτών και αρωματικών αρτοσκευασμάτων, ως γλυκό κουταλιού, γνωστή και ως υποβρύχιο, για το γλασάρισμα σοκολάτας, στα παγωτά, στα λουκούμια, στα μπισκότα, στις καραμέλες κτλ.), καθώς και στην ποτοποιία (λικέρ και ούζο μαστίχας).\r\nΤο δε μαστιχέλαιο χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία (ως άρωμα και ως σταθεροποιητής αρώματος) και στην αισθητική (παρασκευή καλλυντικών, κρέμες προσώπου κλπ., λόγω της ιδιότητάς της να καθαρίζει το πρόσωπο).\r\n\r\nΗ μαστίχα αποτελεί ένα μοναδικό προϊόν, με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες (εξουδετερώνει τις παραγόμενες ελεύθερες ρίζες), που πέρα από τη μοναδική της γεύση, συμβάλλει στην καλύτερη και γενικότερη υγεία του οργανισμού μας.\r\n\r\nΓεωργία Καπώλη\r\nΚλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc