Είναι καθαρά γυναικεία υπόθεση μιας και μόνος ένας στους εκατό άντρες εμφανίζει κυτταρίτιδα. Αντίθετα, επτά στις οκτώ γυναίκες αντιμετωπίζουν πρόβλημα κυτταρίτιδας. Απασχολεί όχι μόνο όσες έχουν κάποια κιλά παραπάνω ή μεγαλύτερη συσσώρευση λίπους στο σώμα τους, αλλά και τις λεπτές γυναίκες.

Η κυτταρίτιδα πήρε το όνομα της από Γάλλους επιστήμονες και αναφέρεται στην ανομοιόμορφη κατανομή του λίπους. Συγκεκριμένα, η κυτταρίτιδα οφείλεται στην επιλεκτική συσσώρευση λίπους και στη διόγκωση λιποκυττάρων ακριβώς κάτω από το δέρμα είναι αποτέλεσμα της διαταραχής του λιπώδους ιστού, λόγω κατακράτησης υγρών και τοξινών. Αποτέλεσμα αυτών είναι η απώλεια της ελαστικότητας των ινών του συνδετικού ιστού, η οποία προκαλεί την εμφάνιση του δέρματος που είναι γνωστή σαν όψη «φλοιού πορτοκαλιού.
Οι σημαντικότεροι λόγοι που την προκαλούν είναι:
• Κληρονομικότητα
• Καθιστική ζωή
• Διαταραγμένη κυκλοφορία αίματος
• Ορμονικές διαταραχές
• Παχυσαρκία-κακή διατροφή (κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε λίπος και αλάτι, αλκοόλ, μειωμένη πρόσληψη νερού)
• Κάπνισμα-αλκοόλ
• Δυσκοιλιότητα
Η κυτταρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε όλα τα σημεία του σώματος, αλλά τα πιο συνηθισμένα είναι οι μηροί, οι γλουτοί, το εσωτερικό των μπράτσων, το στομάχι, η κοιλιά και οι γάμπες.
Η σωστή επιλογή των τροφίμων που καταναλώνουμε πρέπει να είναι το πρώτο μας μέλημα ώστε να έχουμε ένα όμορφο σφριγηλό σώμα χωρίς ατέλειες, κυτταρίτιδα και χαλάρωση. Με δεδομένο ότι η «ομορφιά ξεκινάει από μέσα μας» η πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών που καταναλώνουμε είναι η πρώτη και πιο σημαντική κίνηση για την αντιμετώπισή της. Συγκεκριμένα, οι βιταμίνες Β6 και το φυλλικό οξύ, ενισχύουν το μεταβολισμό και προστατεύουν τα αγγεία, ενώ η βιταμίνη Ε σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C παρουσιάζουν έντονη αντιοξειδωτική δράση και βελτιώνουν την υφή του δέρματος, δίνοντάς της ομοιομορφία, λείανση και σφριγηλότητα. Επιπλέον, τα ιχθυέλαια που είναι πολύ πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα, είναι ευρέως γνωστά για τα ευεργετικά τους αποτελέσματα στο δέρμα. Τέλος, η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας. Αυτό οφείλεται στην ικανότητα των φυτικών ινών να μειώνουν την απορρόφηση λίπους από τις τροφές.

Γιούλη Φραγκιαδουλάκη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc