Τα προϊόντα σόγιας εκτός ότι θεωρούνται ιδανική πηγή φυτικής πρωτεΐνης και μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας, ειδικά για όσους θα νηστέψουν αυτή την περίοδο, έχουν και πολλά θρεπτικά οφέλη για τον οργανισμό. Η σόγια είναι επίσης πλούσια σε σύμπλεγμα βιταμινών Β, φυτικών ινών και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Η συστηματική κατανάλωση σόγιας έχει δείξει ότι μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης και προλαμβάνει τις καρδιακές παθήσεις. Η σόγια κυκλοφορεί σε πολλές μορφές και μπορεί να μαγειρευτεί με διάφορους τρόπους.
√ Το γάλα και το γιαούρτι σόγιας δεν διαφέρουν πολύ σε γεύση από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, μέταλλα και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε shakes και smoothies ή να καταναλωθούν σκέτα.
√ Το τόφου (tofu) μοιάζει με μαλακό τυρί και φτιάχνεται από το γάλα σόγιας. Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην ασιατική κουζίνα και μπορεί να προστεθεί σε σούπες, σαλάτες ή να αντικαταστήσει το κρέας σε διάφορες συνταγές. Έχει λίγες θερμίδες, ελάχιστο λίπος και ελαφριά γεύση.
√ Το μίζο (miso) είναι παράγωγο της σόγιας, μοιάζει με πουρέ και προέρχεται από τη ζύμωση των φασολιών της σόγιας. Χρησιμοποιείται σε σάλτσες και σούπες.
√ Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σόγια αντί για κιμά και να φτιάξετε ελαφριά μπιφτέκια με λαχανικά.
√ Edamame ονομάζονται τα μικρά, άγουρα φασόλια σόγιας που μοιάζουν με τα κοινά φασολάκια και μπορούν να μαγειρευτούν ή να φαγωθούν ωμά σαν σαλάτα.