Τα οφέλη της Σαρακοστιανής νηστείας στην υγεία μας είναι αδιαμφισβητήτως πολλά:\r\n\r\n* Αποτοξινώνει τον οργανισμό\r\n* Βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου\r\n* «Ξεκουράζει» το πεπτικό σύστημα και το ήπαρ\r\n* Ελαττώνει τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια\r\n* Μειώνει την αρτηριακή πίεση\r\n* Ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα\r\n\r\nΕπιπλέον, η νηστεία μπορεί να αποτελέσει μία καλή ευκαιρία για να χάσουμε κιλά μιας και ο αποκλεισμός των ζωικών τροφίμων συνεπάγεται τη μειωμένη πρόσληψη λιπαρών και θερμίδων. Ταυτόχρονα, η σαρακοστή είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικά αφού χαρακτηρίζεται από υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, δημητριακών, ζυμαρικών και ξηρών καρπών. Έτσι, η νηστεία είναι συνώνυμο της αντιοξειδωτικής δίαιτας, της υγείας και της ευεξίας.\r\n\r\nΩστόσο, προκειμένου η νηστεία να είναι επαρκής σε θρεπτικά συστατικά ώστε να σας εξασφαλίσει το καλύτερο αποτέλεσμα στη ζυγαριά σας (2-4 κιλά/μήνα) καλό είναι να δώσετε έμφαση στα παρακάτω:\r\nΑυξημένη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες:\r\nΕίναι βασική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό και βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου! Ιδανική επιλογή αποτελούν τρόφιμα όπως:, φρούτα, λαχανικά δημητριακά/ζυμαρικά ολικής άλεσης, πλιγούρι, καστανό ρύζι, όσπρια.\r\n\r\nΕπαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών\r\nΟι πρωτεΐνες αποτελούν καλή πηγή ενέργειας και συντελούν στη διατήρηση του μυϊκού ιστού, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις καύσεις. Βασική πηγή πρωτεΐνης κατά την περίοδο της νηστείας αποτελούν τα θαλασσινά, τα όσπρια, τα μανιτάρια, το σουσάμι και οι ξηροί καρποί. Σημαντικός είναι και ο συνδυασμός τροφών, αφού ο συνδυασμός των αμινοξέων που περιέχουν προσφέρει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας (π.χ. φακές με ρύζι).\r\nΕπαρκής πρόσληψη σιδήρου\r\n\r\nΗ αποχή από το κρέας και τα αυγά, βασικές πηγές σιδήρου, ενδέχεται να προκαλέσει ελάττωση των επιπέδων σιδήρου στο αίμα, ιδιαίτερα σε άτομα ευαίσθητα όπως γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία λόγω της έμμηνου ρύσης. Βασικές πηγές σιδήρου κατά τη νηστεία αποτελούν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως μπρόκολο και σπανάκι και τα όσπρια, όπως φακές και φασόλια. Λόγω του ότι ο σίδηρος φυτικής προελεύσεως απορροφάται δύσκολα ή σε μικρό ποσοστό συνίσταται η παράλληλη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη C, όπως πιπεριές, εσπεριδοειδή, λαχανάκια Βρυξελλών.\r\n\r\nΑσβέστιο: η απουσία γαλακτοκομικών κατά τη διάρκεια της νηστείας επιβάλλει την κατανάλωση των ακόλουθων τροφίμων, προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες του οργανισμού σε ασβέστιο:\r\nΜπρόκολο\r\nΑποξηραμένα φρούτα (ειδικά τα σύκα)\r\nΌσπρια\r\nΤαχίνι – σουσάμι\r\nΕμπλουτισμέναa δημητριακά ολικής αλέσεως\r\nΣόγια\r\nΕμπλουτισμένοι χυμοί\r\nΞηροί καρποί\r\n \r\nEύα Καφετζή\r\nΚλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc\r\n