Από τα φοιτητικά μας χρόνια μέχρι και την οικογενειακή μας ζωή η κατάψυξη αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο αποθηκευτικό εργαλείο. Στην Ελλάδα είναι πολύ συχνό το φαινόμενο της υπερκατανάλωσης με αποτέλεσμα μετά από γιορτές και συναθροίσεις να πετάμε το περίσσευμα, όμως ήρθε ο καιρός να αλλάξεις αυτή τη συνήθεια και να μην αφήνεις τίποτα να πηγαίνει χαμένο. Σε τι μπορεί λοιπόν να χρησιμεύσει η κατάψυξη εκτός από τη διατήρηση των ήδη κατεψυγμένων προϊόντων;\r\n\r\n1. Μπορείς να καταψύξεις μέχρι το επόμενο μαγείρεμα την κονσέρβα που μόλις άνοιξες αλλά δεν χρησιμοποίησες όλο το κουτί (σάλτσα ντομάτας, μανιτάρια κ.ά.).\r\n\r\n2. Κάτι πολύ πρακτικό είναι να κόψεις σε φέτες το ψωμί και να το καταψύξεις. Έτσι, δεν χρειάζεται να πετάς το μισό ψωμί κάθε φορά αλλά και δεν θα ξεμείνεις ποτέ.\r\n\r\n3. Μπορείς να καταψύξεις φρούτα σε φέτες, όπως για παράδειγμα το πορτοκάλι ή το λεμόνι και να τα χρησιμοποιήσεις σε σαλάτες ή στη γαρνιτούρα.\r\n\r\n4. Ένα άλλο πολύ χρήσιμο κόλπο για να μην χαλάσουν τα φρούτα σου είναι να τα βάλεις στην κατάψυξη με τη φλούδα και να τα βγάλεις από το βράδυ αν πρόκειται να το καταναλώσεις την επόμενη ημέρα. Πίστεψέ μας, θα είναι τόσο φρέσκα σαν να τα αγόρασες μόλις.\r\n\r\n5. Τι μπορείς να κάνεις με τα λαχανικά για μαγείρεμα όπως τα καρότα, οι μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια κ.λπ.? Ζεμάτισέ τα σε βραστό νερό για λίγη ώρα και αμέσως τοποθέτησέ τα σε ένα μπολ με κρύο νερό για να σταματήσει η βράση. Κατόπιν, αποθήκευσέ τα στην κατάψυξη και χρησιμοποίησέ τα όποτε θέλεις, χωρίς να χαλάσουν.\r\n\r\n6. Οι παγοθήκες δεν χρησιμεύουν μόνο για τα παγάκια. Βάλε ψιλοκομμένα μυρωδικά (άνηθο, μαϊντανό κ.τ.λ.), ζωμό κρέατος ή ψιλοκομμένο κρεμμύδι και χρησιμοποίησέ τα όποτε θεωρείς σκόπιμο.\r\n\r\n7. Δεν χρειάζεται να πετάξεις τα τυριά που δεν θα καταναλωθούν. Αντιθέτως, μπορείς να τα αναμείξεις ή να τα αποθηκεύσεις ξεχωριστά σε σακουλάκια και να τα χρησιμοποιήσεις για να φτιάξεις μία πεντανόστιμη πίτα. Το μόνο που χρειάζεται να θυμάσαι, είναι να τα καταψύχεις σε μορφή τριμμένου και όχι ολόκληρα κομμάτια.\r\n