H ωμοφαγία τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μόδα στην Αμερική και πολλοί σταρ, ανάμεσά τους και ονόματα όπως η Heidi Klum, Demi Moore και η Madonna, την ασπάζονται όλο και πιο συστηματικά. Η ωμοφαγία απαγορεύει οτιδήποτε μαγειρεμένο, κυρίως προϊόντα ζωικής προέλευσης, ενώ επιτρέπει απεριόριστη ποσότητα φρούτων, λαχανικών και καρπών. Σχετικά με την ωμοφαγία επικρατεί η αντίληψη ότι τα ωμά φαγητά είναι σε γενικές γραμμές πιο υγιεινά από τα μαγειρεμένα, επειδή δεν χάνουν τα θρεπτικά συστατικά τους, οπότε και η ωμοφαγία είναι ένας καθόλα υγιεινός τρόπος διατροφής. Η αλήθεια όμως κρύβεται κάπου στη μέση.
Σύμφωνα λοιπόν με τους διατροφολόγους, η ωμοφαγία έχει πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα για τον οργανισμό.
Αν προσπαθείς να χάσεις κιλά, μία διατροφή που στηρίζεται σε ωμά φρούτα και λαχανικά χαρίζει ενέργεια στον οργανισμό, ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και την καύση περισσότερων θερμίδων. Επίσης, το σώμα διατηρεί περισσότερα υγρά και μένει ενυδατωμένο, σε αντίθεση με την κατανάλωση μαγειρεμένων ή επεξεργασμένων τροφίμων.
Από την άλλη όμως, η ωμοφαγία μπορεί να ευθύνεται για την εμφάνιση αναιμίας ή κούρασης εξαιτίας της έλλειψης απαραίτητων θρεπτικών συστατικών που βρίσκονται στο κρέας και στα παράγωγά του. Επιπλέον, τα μη οργανικά προϊόντα περιέχουν μεγάλες ποσότητες παρασίτων που προκαλούν προβλήματα στη χώνεψη και ανεβάζουν τον αριθμό των τοξινών στον οργανισμό.
Το συμπέρασμα που προκύπτει λοιπόν, είναι ότι ναι μεν η κατανάλωση με μέτρο ωμών τροφίμων μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του οργανισμού και να βοηθήσει στο αδυνάτισμα, αλλά η υπερβολική χρήση προκαλεί άλλα προβλήματα.