Σκέφτεσαι συχνά τον τελευταίο καιρό να ξεκινήσεις το τρέξιμο, αλλά δεν ξέρεις από πού να αρχίσεις. Οι παρακάτω 12 συμβουλές για αρχάριους θα σε βοηθήσουν να φτάσεις πιο κοντά στον στόχο σου.
1. Δώσε ιδιαίτερη προσοχή στα κατάλληλα ανατομικά αθλητικά παπούτσια τρεξίματος και κάνε την επιλογή σου σύμφωνα με τις ανάγκες του ποδιού και όχι με το χρώμα ή το στυλ του παπουτσιού.
2. Προετοιμάσου κατάλληλα με τα απαραίτητα ρούχα, αξεσουάρ, νερό και φυσικά σύμφωνα με τις καιρικές συνθήκες.
3. Στην αρχή ξεκίνησε με αργό ρυθμό για να αντέξεις περισσότερο χρόνο και να διανύσεις μεγαλύτερη απόσταση. Μην περιμένεις να τρέξεις 5 χιλιόμετρα με την πρώτη φορά.
4. Κάνε καλή προθέρμανση και σωστή αποθεραπεία των μυών για να αποφύγεις τραυματισμούς.
5. Δώσε την απαραίτητη ενέργεια στον οργανισμό σου μετά το τρέξιμο τρώγοντας τις κατάλληλες τροφές.
6. Θέσε τους στόχους σου από πριν. Για παράδειγμα ξεκινάς τρέξιμο γιατί θέλεις να γυμναστείς, να χάσεις κιλά ή για να τρέξεις σε μαραθώνιο;
7. Κάνε συχνές αλλαγές στον ρυθμό τρεξίματος ή στο περιβάλλον που τρέχεις για να μην βαρεθείς γρήγορα.
8. Μην αυξάνεις απότομα τον ρυθμό, την απόσταση και το επίπεδο της έντασης από την τελευταία φορά που έτρεξες για να αποφύγεις τραυματισμούς.
9. Μην τρέχεις μόνο στο διάδρομο του γυμναστηρίου ή στο γήπεδο, αλλά δοκίμασε τρέξιμο και έξω στην φύση για να επωφεληθείς από τον καθαρό αέρα και τα οφέλη της εξωτερικής άσκησης.
10. Η ασφάλεια είναι πολύ σημαντική. Φρόντισε να προσέχεις τα αυτοκίνητα, τους συναθλητές σου, τις καιρικές συνθήκες, τα παπούτσια και γενικά οτιδήποτε θα μπορούσε να σε βλάψει.
11. Δώσε ιδιαίτερη προσοχή στη σωστή τεχνική τρεξίματος και στη σωστή στάση του σώματος.
12. Το μυστικό για καλύτερα αποτελέσματα είναι να συνδυάζεις τρέξιμο με ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών.