Η ηλιοθεραπεία στην παραλία δεν είναι ο μόνος τρόπος για να πάθεις έγκαυμα. Λίγη παραπάνω ώρα στον ήλιο κάνοντας ψώνια ή φτιάχνοντας τον κήπο, μία εκδρομή στη φύση αρκούν για να καείς και να κοκκινίσεις. Ευτυχώς, πέρα από τα αντηλιακά προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο, υπάρχουν και κάποιες φυσικές τροφές που περιέχουν χημικές ενώσεις οι οποίες ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού απέναντι στις βλαβερές ακτίνες του ήλιου ή ανακουφίζουν από τα συμπτώματα του εγκαύματος.
1. Οι πατάτες μπορεί να μην είναι και οι καλύτεροι σύμμαχοι στο αδυνάτισμα, αλλά σίγουρα αντιμετωπίζουν το κάψιμο. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα καείτε, κόψτε μία κρύα πατάτα σε φέτες και απλώστε την κατευθείαν πάνω στην πάσχουσα περιοχή.
2. Το γάλα δημιουργεί μία πρωτεϊνική κρούστα πάνω στο δέρμα και ανακουφίζει από τους πόνους. Απλώστε κρύες κομπρέσες στο έγκαυμα και αφήστε τες για περίπου 15 λεπτά.
3. Το ρόδι περιέχει αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη στοιχεία και ελλαγικό οξύ, που εμποδίζουν τη φθορά των κυττάρων και αυξάνουν την προστασία απέναντι στις ακτίνες UVA και UVB. Αυξήστε λοιπόν την κατανάλωση ροδιού τους καλοκαιρινούς μήνες.
4. Οι φράουλες περιέχουν τανίνες που μειώνουν τον πόνο του καψίματος. Λιώστε ώριμες φράουλες και στη συνέχεια απλώστε τες στις περιοχές του δέρματος που έχουν καεί.
5. Το αγγούρι έχει διπλή ιδιότητα απέναντι στο έγκαυμα, αφού όχι μόνο ανακουφίζει από τον πόνο και ενυδατώνει το δέρμα, αλλά ενισχύει και την αντηλιακή άμυνα των κυττάρων. Χρησιμοποιείστε το λοιπόν ως τοπική θεραπεία του καψίματος ή καταναλώστε το πριν εκτεθείτε στον ήλιο.
6. Οι ντομάτες περιέχουν μεγάλη ποσότητα λυκοπένης, που προστατεύει τα κύτταρα από τις βλαβερές ακτινοβολίες.
7. Το μαρούλι έχει φυσικές καταπραϋντικές ιδιότητες. Βράστε μερικά φύλλα φρέσκου μαρουλιού και σουρώστε το. Αφήστε το υγρό να παγώσει στο ψυγείο και στη συνέχεια απλώστε κρύες κομπρέσες στις περιοχές του εγκαύματος.