Υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στη σωματική δραστηριότητα και την πνευματική διαύγεια, ειδικά στους μεγαλύτερους ενήλικες. Αποτελέσματα ερευνών έχουν δείξει ότι η άσκηση διευκολύνει τις συνδέσεις του εγκεφάλου και μπορεί να βελτιώσει τη νοητική λειτουργία, αλλά και τη χωρική μνήμη όσων ενήλικων αντιμετωπίζουν προβλήματα μ’ αυτήν. Φαίνεται ότι η γυμναστική αλλάζει τη δομή του εγκεφάλου προτρέποντας τη δημιουργία νέων νευρικών κυττάρων και αιμοφόρων αγγείων, καθώς και την παραγωγή νευροχημικών που βοηθούν στην ανάπτυξη, τη διαφοροποίηση, την επιβίωση και την επισκευή των εγκεφαλικών κυττάρων.
Οι ερευνητές δηλώνουν ότι τα οφέλη της αερόβιας γυμναστικής τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, παρέχουν θετικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της κατάθλιψης, τη ροή του αίματος στον φλοιό του εγκεφάλου, αλλά και την επιλεκτική προσοχή των ενηλίκων και ειδικά όσων εμφανίζουν συμπτώματα στα πρώιμα στάδια νόσων όπως το Alzheimer.
Εν ολίγοις, η τακτική άσκηση λειτουργεί όχι μόνο ως πρόληψη, αλλά και ως αντίσταση στο πέρασμα του χρόνου για το σώμα και το μυαλό σου. Άλλος ένα λόγος λοιπόν για να ξεκινήσεις να γυμνάζεσαι σήμερα!