Όλο και περισσότερες έρευνες των τελευταίων χρόνων τονίζουν τα οφέλη για την υγεία του πράσινου τσαγιού. Στη χώρα μας το πράσινο τσάι, είτε πωλείται σε έτοιμες συσκευασίες, είτε χύμα σε μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα, έχει γίνει μόδα.
Οι παρακάτω δέκα ιδιότητες του τσαγιού, εξηγούν γιατί το πράσινο τσάι έχει κερδίσει τόση μεγάλη αξία στο χώρο της υγιεινής διατροφής.
1. Απώλεια βάρους. Το πράσινο τσάι επιταχύνει το μεταβολισμό. Οι πολυφαινόλες που υπάρχουν στο πράσινο τσάι αυξάνουν την καύση λίπους και τον τρόπο που ο οργανισμός μετατρέπει το φαγητό σε θερμίδες.
2. Διαβήτης. Το πράσινο τσάι ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μετά το φαγητό και προλαμβάνει την αύξηση της ινσουλίνης.
3. Καρδιακές Παθήσεις. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το πράσινο τσάι βοηθά στην καλή κυκλοφορία του αίματος από τις αρτηρίες και στη διάλυση των θρόμβων που αποτελούν την πρώτη αιτία εμφράγματος.
4. Καρκίνος του οισοφάγου. Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου και καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα.
5. Χοληστερόλη. Το πράσινο τσάι μειώνει την κακή χοληστερόλη στο αίμα και βελτιώνει τα ποσοστά της καλής χοληστερόλης.
6. Alzheimer’s και Parkinson’s. Έρευνες που έχουν γίνει σε ποντίκια έδειξαν ότι το πράσινο τσάι προστατεύει τα κύτταρα του εγκεφάλου από το θάνατο και βελτιώνει τα κατεστραμμένα.
7. Προστασία των δοντιών. Οι χημικές αντιοξειδωτικές ουσίες, κατεχίνες, που έχει το πράσινο τσάι καταστρέφουν τα βακτήρια και τους ιούς της στοματικής κοιλότητας και των δοντιών.
8. Αρτηριακή Πίεση. Η συστηματική κατανάλωση πράσινου τσαγιού έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την εμφάνιση υπέρτασης.
9. Κατάθλιψη. Η θεαμίνη είναι ένα φυσικό αμινοξύ που βρίσκεται στα φύλλα του τσαγιού και προκαλεί χαλάρωση και ηρεμία σε όσους πίνουν συστηματικά τσάι.
10. Φροντίδα του δέρματος. Το πράσινο τσάι βοηθά στη μείωση των ρυτίδων και στα σημάδια της γήρανσης του προσώπου, χάρη στις αντιοξειδωτικές του ουσίες. Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι η τοπική επάλειψη πράσινου τσαγιού στην επιδερμίδα προλαμβάνει από τα ηλιακά εγκαύματα.