Βελτίωσε την ποιότητα ζωής σου!\r\nΌποιος έχει περιβαλλοντικές αλλεργίες πρέπει να είναι σε θέση να αισθάνεται καλά για να απολαμβάνει τις δραστηριότητες εκτός σπιτιού, αλλά και για να κοιμάται καλά το βράδυ. Μάθε πώς να μειώσεις τα συμπτώματα της αλλεργίας σου με αυτές τις 7 βασισμένες σε έρευνες, φυσικές θεραπείες.
1) Κερσετίνη Η Κερσετίνη είναι ένα βιοφλαβονοειδές που εντοπίζεται στα φυτά και τις τροφές όπως είναι τα κρεμμύδια, τα μήλα, τα μούρα και το πράσινο τσάι. Σταθεροποιεί τα μαστοκύτταρα και αποτρέπει την απελευθέρωση ισταμίνης, οπότε και λειτουργεί ως αντισταμινικό και αντιφλεγμονώδες.
2) Τσουκνίδα Όλοι γνωρίζουμε την τσουκνίδα. Ευδοκιμεί ιδιαίτερα στην Ευρώπη, την Ασία, τη Βόρεια Αφρική και τη Νοτιοδυτική Αμερική. Τα φύλλα της τσουκνίδας χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες από βοτανολόγους για να μειώσουν τα συμπτώματα των αλλεργιών. Οι σύγχρονες έρευνες έχουν επιβεβαιώσει ότι το εκχύλισμα τσουκνίδας λειτουργεί ως αντισταμινικό και αποτρέπει το πρήξιμο.
3) ΠροβιοτικάΤα προβιοτικά είναι ευεργετικοί μικροοργανισμοί που ρυθμίζουν τη διαδικασία του μεταβολισμού και επηρεάζουν κύριες σωματικές λειτουργίες, όπως είναι η λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Έχει αποδειχθεί ότι τα προβιοτικά προλαμβάνουν την επανεμφάνιση των αλλεργιών, μειώνουν δραστικά τα συμπτώματα, αλλά και βελτιώνουν το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων με αλλεργική ρινίτιδα. Τα προβιοτικά μπορούμε να τα βρούμε σε τρόφιμα και ποτά που έχουν υποστεί ζύμωση όπως είναι το λάχανο τουρσί, το γιαούρτι, το κεφίρ κ.ά. ή από το φαρμακείο.
4) Βιταμίνη C H Βιταμίνη C, ή αλλιώς ασκορβικό οξύ, είναι μία υδατοδιαλυτή βιταμίνη που βρίσκεται σε φρούτα και λαχανικά. Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που σταθεροποιεί τα μαστοκύτταρα και φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα ισταμίνης, οπότε και λειτουργεί ως αντιαλλεργική ουσία.
5) Το δέντρο Albizia lebbeck Χρησιμοποιείται στην ιατρική με βότανα για τη θεραπεία εποχικών αλλεργιών και της αλλεργικής ρινίτιδας. Αυτό το δέντρο ευδοκιμεί σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές της Ασίας και της Αφρικής. Ο βλαστός και ο φλοιός του φυτού περιέχουν τα δραστικά φαρμακευτικά συστατικά, τα οποία φαίνεται να καταστέλλουν την απελευθέρωση ισταμίνης στο σώμα.
6) Υπογλώσσια Ανοσοθεραπεία Η υπογλώσσια ανοσοθεραπεία είναι μία εναλλακτική μορφή θεραπείας και χωρίς ενέσεις κατά την οποία τοποθετείται αλλεργικό διάλυμα σε πολύ μικρή ποσότητα κάτω από τη γλώσσα του ατόμου που υποφέρει από εποχικές αλλεργίες, ώστε να καταστήσει τον οργανισμό του σιγά σιγά πιο ανεκτικό σε αλλεργιογόνες ουσίες. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται απευαισθητοποίηση στην αλλεργία και χρησιμοποιείται για να μειώσει δραστικά τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας.
7) Διατροφική αλλαγή Μία ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βοηθάει στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών, καθώς και στις αλλεργίες. Συγκεκριμένα, μία διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά αυξάνει τα αντιοξειδωτικά επίπεδα στον οργανισμό και το σώμα, που φαίνεται να έχουν προστατευτικές ιδιότητες ενάντια σε όλες τις καταστάσεις που αφορούν στην υγεία. Αντιθέτως, μια διατροφή υψηλή σε ζάχαρη, κορεσμένα λίπη και κατεργασμένη τροφή είναι συνυφασμένη με περισσότερα περιστατικά όπου παρατηρήθηκε η εμφάνιση αλλεργιών, αλλά και άλλες συναφείς παθήσεις όπως είναι το έκζεμα και το άσθμα.