Για τους adventurous τύπους που αγαπούν την άσκηση και την επαφή με τη φύση, η ορειβασία είναι ένα από τα καλύτερα σπορ που προσφέρει η Ελλάδα. Η ορειβασία χωρίζεται σε ορεινή πεζοπορία, ένα από τα διαδεδομένα ορειβατικά αθλήματα που δεν απαιτεί ειδικές γνώσεις, σε αλπινισμό που περιλαμβάνει ανάβαση σε ψηλά βουνό με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού και στο ορειβατικό σκι που απαιτεί ειδικά πέδιλα και μπατόν.
Η ορειβασία βελτιώνει το καρδιοαναπνευστικό σύστημα και συμβάλλει στην εκγύμναση όλου του σώματος και κυρίως των ποδιών, ενώ η επαφή με τη φύση χαλαρώνει και αναζωογονεί το μυαλό. Επίσης, μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, προλαμβάνει την κατάθλιψη, ενώ μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, του προστάτη και των πνευμόνων.
Μία ώρα ορειβασίας ισοδυναμεί με κάψιμο 370 θερμίδων.
Η χώρα μας διαθέτει 91 ορειβατικούς συλλόγους με ειδικούς εκπαιδευτές που προσφέρουν οργανωμένες ορειβατικές εκδρομές. Για περισσότερες πληροφορίες, καθώς και για τη δράση τους, επισκεφθείτε το site της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης www.eooa.gr.