Μπορεί το ελαιόλαδο να έχει εξέχουσα θέση στην ελληνική κουζίνα, υπάρχουν όμως και άλλα θρεπτικά και υγιεινά έλαια, που χαρίζουν ιδιαίτερη και πιο ενδιαφέρουσα γεύση στο φαγητό. Σύμφωνα λοιπόν με την Stephanie Hoban, RD, Houston-based top chef, αυτά είναι τα καλύτερα έλαια για 6 διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος.
1. Για τηγάνισμα και μία πιο asian-taste στο φαγητό δοκιμάστε σησαμέλαιο ή έλαιο καρύδας.
2. Για σοτάρισμα, το ελαιόλαδο είναι εξαιρετικό γιατί αφήνει μία έντονη γεύση στο φαγητό. Εξίσου καλό είναι και το λιναρέλαιο, πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
3. Για dips, sauces και dressings, δοκιμάστε το έλαιο καρύδας που είναι πολύ θρεπτικό και αφήνει μία ελαφριά γεύση στις σάλτσες.
4. Για το ψήσιμο σε μέτρια θερμοκρασία, τα καταλληλότερα είναι το έλαιο καρύδας, οργανικό έλαιο canola και φυσικά το αγαπημένο ελαιόλαδο.
5. Για το grill, καλό είναι να μη χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο γιατί δεν αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες και χάνει τα θρεπτικά συστατικά του. Προτιμήστε έλαιο canola ή ηλιέλαιο που αντέχουν χωρίς να οξειδώνονται.
6. Στο τελείωμα του φαγητού για extra γεύση, τολμήστε τα θρεπτικά λιναρέλαιο, σιτέλαιο ή σησαμέλαιο που θα απογειώσουν τη γεύση.