Είσαι επιτέλους στο κρεβάτι σου και έτοιμη να αποκοιμηθείς μετά από μία κουραστική ημέρα. Αλλά εκεί που είσαι έτοιμη να αποκοιμηθείς πετάγεσαι καθώς ταράζεσαι από μία έντονη αίσθηση ότι πέφτεις. Τι συμβαίνει λοιπόν στο σώμα σου εκείνη τη στιγμή;
Αυτές οι ακούσιες συσπάσεις στα χέρια, τα πόδια ή ακόμα και ολόκληρο το σώμα σου ονομάζονται «ενάρξεις ύπνου» και δεν θα πρέπει να σε πανικοβάλλουν καθώς είναι μία εμπειρία που τη βιώνει το 70% των ανθρώπων και δεν είναι επιζήμια. Αν και οι γιατροί δεν είναι βέβαιοι για τους λόγους που προκαλούν αυτήν την αίσθηση, πιστεύουν ότι η πιο πιθανή εξήγηση είναι η μετάβαση του νευρικού συστήματος στη φάση του ύπνου. Το σώμα χαλαρώνει, η παλμοί της καρδιάς μειώνονται, η θερμοκρασία του σώματος πέφτει και η ένταση των μυών αλλάζει, οπότε και προκαλούνται αυτά τα τινάγματα. Άλλη μία πιθανή εξήγηση είναι ότι ο εγκέφαλος στην ουσία κοιμάται πριν από το σώμα σου και ίσως παρερμηνεύει την χαλάρωση των μυών σαν σήμα ότι πέφτεις.
Για να αποφύγεις λοιπόν το αίσθημα της πτώσης θα πρέπει να κοιμάσαι τουλάχιστον για 8 ώρες κάθε βράδυ και να δίνεις προτεραιότητα στον ύπνο σου, χωρίς να ξεχνάς πόσο σημαντικός είναι. Μερικές προτάσεις για καλύτερο ύπνο είναι να περιορίσεις την καφεΐνη που καταναλώνεις και ειδικά μετά τις 14:00, να φροντίσεις να αποσυμπιέζεσαι με το διαλογισμό ή διαβάζοντας ένα βιβλίο, να περιορίσεις το αλκοόλ και να προσπαθήσεις να μειώσεις τα επίπεδα του άγχους σου με τον περιορισμό της χρήσης του τηλεφώνου ή του iPad.