Δεν μπορείς να υποκύψεις στους σοκολατένιους πειρασμούς; Γάλλοι επιστήμονες βρήκαν έναν τρόπο πού ίσως σε βοηθήσει να μειώσεις την όρεξη σου για γλυκά και να γλιτώσεις πολλές περιττές θερμίδες. Το μυστικό κρύβεται στη μυρωδιά των φρέσκων φρούτων λίγη ώρα πριν κάτσεις για φαγητό.

Επιστήμονες από το University of Bourgogne της Γαλλίας χώρισαν μία ομάδα 115 εθελοντών (ανδρών και γυναικών) σε 2 ομάδες και τους είπα ότι στόχος του πειράματος ήταν η επικοινωνία κατά τη διάρκεια του φαγητού (ενώ στην πραγματικότητα ήθελαν να μελετήσουν πως η μυρωδιά επιδρά στο θέμα της όρεξης). 15 λεπτά πριν το «πείραμα», το πρώτο γκρουπ περίμενε σε ένα κλειστό χώρο με έντονη μυρωδιά από φρέσκα αχλάδια, ενώ το δεύτερο γκρουπ κλείστηκε σε ένα δωμάτιο χωρίς καθόλου μυρωδιά. Μετά τους ζητήθηκε να επισκεφθούν ένα δωμάτιο με πλούσιο μπουφέ και να διαλέξουν 3 πιάτα της αρεσκείας τους, 1 ορεκτικό, 1 κυρίως πιάτο και ένα γλυκό.

Τα αποτελέσματα έδειξαν λοιπόν ότι όσον αφορά το ορεκτικό και το κυρίως πιάτο, οι εθελοντές και των 2 γκρουπ έκαναν παρόμοιες επιλογές. Στο γλυκό όμως, το 75% των ανθρώπων που δεν μύρισαν τίποτα στο δωμάτιο αναμονής προτίμησαν σοκολατένιο brownie αντί για κομπόστα μήλου. Αντιθέτως, λιγότεροι από τους μισούς που μύρισαν τα φρέσκα αχλάδια επέλεξαν σοκολάτα για επιδόρπιο.
Από το πείραμα προκύπτει λοιπόν, ότι εξωτερικά ερεθίσματα όπως η ευχάριστη μυρωδιά των φρούτων, ενεργοποιεί το νευρικό σύστημα που με τη σειρά του επηρεάζει το αίσθημα της πείνας και της όρεξης.

Ακόμα λοιπόν και αν είσαι υποψιασμένη για το συγκεκριμένο πείραμα, αξίζει να το δοκιμάσεις…