Υπάρχουν στιγμές στη δουλειά ή στο σπίτι που νιώθεις τα μάτια σου να βαραίνουν, το μυαλό σου κουρασμένο, την ενέργεια στο μηδέν και το μόνο που σου έρχεται στο μυαλό είναι ένα ποτήρι ζεστού ή κρύου καφέ για να σε «τσιτώσει». Ο καλύτερος και πιο υγιεινός τρόπος, σύμφωνα με τους διατροφολόγους, για να αντικαταστήσεις την καφεΐνη, τη ζάχαρη και τις επιπλέον θερμίδες, είναι φαγητά πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες για να σου δώσουν την απαραίτητη ενέργεια και χαμηλά σε λίπος και θερμίδες για να διατηρήσεις τη γραμμή σου.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMC Medicine, η μαύρη σοκολάτα συντελεί στην απελευθέρωση ενδορφίνης, ορμόνης που χαρίζει ενέργεια στον οργανισμό. Επίσης, επιδρά θετικά και στη λειτουργία της σεροτονίνης, προσφέροντας χαλάρωση στο νευρικό σύστημα.
Η μαύρη σοκολάτα βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ενώ είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, δηλ. αντιοξειδωτικές ουσίες που καταστρέφουν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό. Έτσι λοιπόν, 2-3 μικρά κομμάτια μαύρης σοκολάτας, περιέχουν λιγότερες από 200 θερμίδες, ενώ θα σου δώσουν την ενέργεια που σου λείπει και θα σου κάνουν καλό.