Η απάντηση είναι ναι. Μία εξαντλητική, αυστηρή δίαιτα με λίγες θερμίδες μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα για το σώμα. Οι περισσότεροι διατροφολόγοι προειδοποιούν ότι ο πιο αποτελεσματικός και ασφαλής τρόπος απώλειας κιλών είναι η ισορροπημένη διατροφή και όχι οι έντονες στερήσεις που κουράζουν τον οργανισμό. Παρόλο που η κατανάλωση φαγητού σε μεγάλες ποσότητες ευθύνεται για την πρόσληψη πάχους, οι συχνές και εξαντλητικές δίαιτες μπορεί να έχουν τα ίδια αποτελέσματα.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όταν το σώμα μένει πολύ καιρό με λίγες θερμίδες και ελάχιστη τροφή, προσαρμόζεται σε μία κατάσταση πείνας, ρίχνει τον μεταβολικό ρυθμό μέχρι και 30% και αναδιοργανώνει τις βασικές λειτουργίες για να αποθηκεύει περισσότερη ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν τρέφεται με μικρές ποσότητες, πρέπει να αποθηκεύει ενέργεια, δηλ. λίπος. Άρα το μεγαλύτερο μέρος της τροφής μετατρέπεται σε λίπος που συνεπάγεται με αύξηση βάρους.
Έτσι την επόμενη φορά που θα υποβάλεις τον εαυτό σου σε κατάσταση έντονης πείνας, σκέψου αν αξίζει τον κόπο, αφού τα κιλά που θα χάσεις, μπορεί να τα πάρεις γρήγορα πίσω και μάλιστα διπλά.