Τον τελευταίο καιρό νιώθεις πεσμένη και κακόκεφη; Μάθε λοιπόν ότι εκτός από τις διακοπές και τις βόλτες με φίλους, ακόμα και η κατάλληλη τροφή μπορεί να σου φτιάξει τη διάθεση.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neuropsychopharmacology και μόνο η δοκιμή μιας μικρής ποσότητας μπύρας αρκεί για να ενεργοποιηθεί η έκκριση ντοπαμίνης, δηλ του νευροδιαβιβαστή που οφείλεται για το αίσθημα της ευφορίας.
«Τα φαγητά είναι χημικές ενώσεις που μοιάζουν με τις ενώσεις που βρίσκονται στον εγκέφαλο μας και έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη σκέψεις και στη διάθεσή μας» δηλώνει ο Gary Wenk, PhD, καθηγητής ψυχολογίας και νευροεπιστήμης στο Ohio State University.
Δες λοιπόν ποια είναι τα 5 φαγητά που επηρεάζουν θετικά την ψυχολογία και τη διάθεσή σου:
Καφές. Η κατανάλωση καφέ συνδέεται με τη μείωση εμφάνισης κατάθλιψης, ειδικά στις γυναίκες, ενώ αυξάνει την έκκριση σεροτονίνης και ντοπαμίνης που προκαλούν ευεξία.
Ξηροί καρποί. Μία χούφτα ξηρών καρπών είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και τριπτοφάνες, δηλ αμινοξέα που βοηθούν στην παραγωγή σεροτονίνης.
Σαλάτα από φρούτα και λαχανικά πλούσια σε καροτενοειδή, όπως τα καρότα, τα βερίκοκα και οι γλυκοπατάτες.
Οι φακές. Η πρόσληψη περισσότερων από 240 mcg φολικού οξέως που υπάρχει στις φακές μειώνει μέχρι και 78 % τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.
Η μαύρη σοκολάτα. Είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά στοιχεία που ενεργοποιούν τον μεταβολισμό και αυξάνουν το αίσθημα χαλάρωσης και ευεξίας.