Σκέψου για μια στιγμή τα κριτήρια του τέλειου φαγητού. Πρέπει να είναι καταρχάς γευστικό, υγιεινό και σχετικά οικονομικό. Τι καλύτερο λοιπόν από ένα σάντουιτς που θα φτιάξεις εσύ, θα σε χορτάσει, θα σε ικανοποιήσει και θα κάνει καλό τόσο στην υγεία, όσο και στη γραμμή σου. Δες λοιπόν κάποιες συμβουλές για να φτιάξεις το ιδανικό σάντουιτς.
√ Το ψωμί έχει βασικό ρόλο τόσο στη γεύση όσο και στη θερμιδική αξία του σάντουιτς. Τα συσκευασμένα ψωμιά για σάντουιτς του εμπορίου είναι γεμάτα με επεξεργασμένη ζάχαρη, αλάτι και πολλά συντηρητικά που κάνουν κακό στην καρδιά και στη γραμμή σου. Η καλύτερη επιλογή είναι το μαύρο ψωμί από αλεύρι ολικής άλεσης και δημητριακά, πλούσιο σε βιταμίνες και φυτικές ίνες που θα αγοράσεις από το φούρνο.
√ Η επιλογή του κρέατος μπορεί να σε ξαφνιάσει. Όχι δεν είναι η γαλοπούλα ή το κοτόπουλο όπως πιστεύεις. Σύμφωνα με μία έρευνα του Harvard School of Public Health, η πιο υγιεινή επιλογή κρέατος είναι το άπαχο φιλέτο μοσχαριού, το οποίο είναι πλούσιο σε ψευδάργυρο, σύμπλεγμα βιταμινών Β, σίδηρο και σελήνιο και θα δώσει πιο έντονη γεύση στο σάντουιτς.
√ Η πιο θρεπτική γαρνιτούρα για ένα σάντουιτς είναι η ντομάτα. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και λυκοπένης και ταιριάζει γευστικά πολύ με το μοσχάρι. Καλό συνοδευτικό είναι το κόκκινο κρεμμύδι που δεν έχει τόσο έντονο άρωμα, δίνει ευχάριστη γεύση και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά. Μπορείς να παραλείψεις το μαρούλι που χρησιμοποιείται στα περισσότερα σάντουιτς και να επωφεληθείς από την ευχάριστη γεύση και τα θρεπτικά στοιχεία του φρέσκου σπανακιού. Περιέχει περισσότερη Βιταμίνη Κ, βιταμίνη Α και ασβέστιο από το μαρούλι, τι άλλο θέλεις;
√ Και τώρα η επιλογή της κατάλληλης sauce. Και ναι, όπως φαντάζεσαι η μαγιονέζα, η κέτσαπ και η μουστάρδα δεν υπάρχουν στη λίστα. Αντιθέτως, μία κρέμα από αβοκάντο θα απογειώσει τη γεύση του σάντουιτς, ενώ θα χαρίσει μεγάλη ποσότητα καλών λιπαρών οξέων και φυτικών ινών στον οργανισμό σου. Επίσης, ο συνδυασμός αβοκάντο και ντομάτας αυξάνει την απορρόφηση περισσότερων θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό, σύμφωνα με έρευνες.
Καλή όρεξη!